Start to Cycle start op 2 april

Na twee succesvolle eerdere edities, start Toer en Trim Vereniging Uden dit jaar op 2 april weer met Start to Cycle.

Deze fietsclinic is bedoeld voor iedereen die net begonnen is of wil beginnen met het toerfietsen op een wielrenfiets.

In 6 weken tijd worden de belangrijkste zaken rondom het toerfietsen uitgelegd en gaan we iedere week ook in groepsverband een stuk fietsen.

Start to Cycle vindt plaats op 6 ochtenden, de eerste ochtend vangt aan om 09.00 uur bij fietsspeciaalzaak Mart en Wilma Verstegen op de Loopkantstraat te Uden.

Beschik jezelf nog niet over een wielrenfiets of fietskleding, dan is bruikleen van fiets en/of kleding bespreekbaar. Start to Cycle is bedoeld voor zowel dames als heren.

In de clinic wordt ingegaan op zaken zoals remmen, schakelen, fietsafstelling, gebruik van klikpedalen, houding, kleding, het rijden in een groep en eten en drinken.

De focus ligt op het fietsen zelf, iedere week gaan we in groepsverband, onder begeleiding van ervaren toerfietsers, ook een tocht fietsen.

We komen dan op plaatsen in en rondom Uden, die velen nog niet kennen. De tochten zijn in het begin nog relatief kort, maar worden over de weken langer.

Binnen 6 weken tijd wordt een basisconditie opgebouwd, waarmee we op de laatste clinicochtend een tocht van ongeveer 70 kilometer kunnen fietsen.

Na Start to Cycle kan er ingestroomd worden in een van de verschillende groepen van Toer en Trim Vereniging Uden.

Start to Cycle wordt georganiseerd in samenwerking met Start2Bike van de Nederlandse Toer Fiets Unie.

Bent u enthousiast geworden? En u wilt deelnemen, vul dan het aanmeldformulier in. Klik hier.

Enkele reacties van leden, die vorig jaar zijn gestart met Start to Cycle.

Anka vertelt enthousiast “Een heel goede begeleiding voor nieuwkomers. Het bijna 1 op 1 fietsen met een ervaren fietser was erg leuk, daar heb ik veel van geleerd en was daardoor erg enthousiast gemaakt om mee te fietsen met de club.

Naast de goede begeleiding was er ook goede uitleg over het fietsen zelf, over de veiligheid op de fiets, over de technische aspecten. Al met al een zeer goede kennismaking met het fietsen.”

Marc vult aan: “Ik had voordat ik aan Start to Cylce mee deed al wat fietservaring. Ik fietste meestal alleen en ongeveer 30 kilometer per keer.

Op de een of andere manier kwam ik niet verder. Start to cycle heeft me op meerdere manieren geholpen om meer en verder te fietsen en daardoor ook een betere conditie op te bouwen.

Zo is er aandacht besteed aan het rijden en manoeuvreren op een racefiets. Dat is voor sommigen geen overbodige training, aangezien je meestal wat harder fietst en sommige mensen nogal snel gaan zwabberen”.

Vervolgens benoemt hij de belangrijke ervaringen:

Fietsen in een groep en de positie.

Het maakt echt heel veel uit waar je zit en of je wel of niet in een groep rijdt.

Signalen doorgeven van obstakels, tegenliggers etc.

Fietsen van een langere route door bijvoorbeeld de terugweg zo te plannen dat je wind mee hebt.

Techniek van de fiets zoals het vervangen van een band, let op het handeltje van de remklauw.

Eten tijdens het fietsen.

‘’Ik heb nu een aantal extra routes die ik kan fietsen door mooie gebieden. Meest belangrijk is eigenlijk dat het erg gezellig is om met meerdere mensen te fietsen. Dan gaan de kilometers ook wat makkelijker voorbij. De mooiste rit vond ik de rit naar Berg en Dal, ondanks dat het erg slecht weer was die dag met veel regen en wind. Wanneer je je vervolgens aansluit bij de vereniging en mee gaat fietsen met de vaste groep, ontbreekt het ook niet aan gezelligheid en ondersteuning. Je wordt gauw opgenomen en er wordt ook rekening met je gehouden”, sluit de sportieve Marc zijn betoog.

Tot slot vertelt Ilse haar bevindingen:

Ik heb meegedaan aan de vorige editie van Start2bike. Helemaal enthousiast kwam ik aanfietsen bij Mart en Wilma, het startpunt op de Loopkantstraat. Ik had net allemaal nieuwe spulletjes gekocht en wilde graag onder begeleiding deze geweldige sport beter onder de knie krijgen. Een aantal warme gezichten lachte me toe. Helaas was het buiten niet zo warm en kreeg ik het met mijn korte mouwen snel fris. Maar de zorgzame heren regelde binnen enkele minuten een fietsjack voor me. Na de voorstelronde en de nodige instructie gingen we de eerste oefeningen doen. Wat was dat lastig. Vooral met het in en uit klikken. Gelukkig ging het gedurende de eerste training beter en zijn we een korte ronde gaan maken. De lessen daarna maakten we steeds langere tochten en raakte ik vertrouwd op mijn fiets en het fietsen in formatie. Ik leerde de andere deelnemers beter kennen, de leden van de club, de mooie groene omgeving van Uden en had ondertussen flink wat kilometers in de benen. Een mooie ervaring die ik alle beginnende fietsers graag adviseer.”

Voor meer informatie, klik op     of bel naar Rob: tel. 0413752638 of Herman 0413252264.