Tijdens de ATB tocht van TTV Uden is er jaarlijks een loterij met als hoofdprijs een ATB.

Deze wordt beschikbaar gesteld door onze sponsor Fietsspeciaalzaak Mart en Wilma Verstegen uit Uden.

Op de foto de voorzitter van TTVU, de winnaar Johan Arts en Mart Verstegen.

De ATB beleving van de winnaar.

Zondag 27 januari, de wekker gaat om 7.30 uur. Om 8.30 uur afgesproken om te gaan mountainbiken. De tocht van Uden staat op de agenda. Ondanks te redelijke weersvoorspelling toch eerst even buiten kijken. Het is nog donker, maar het ziet er droog uit.

Aankleden en eerste werk de fiets controleren. Weliswaar de vorige keer schoon en gecontroleerd weggezet, maar toch. Even remmen, ketting, derailleur en bandenspanning controleren en aanpassen aan het weer. Bidon vullen en wat eten. Iets later dan half 9 word ik opgehaald. Op de fiets naar Even Resort Uden. Vanaf mijn huis een steenworp.

Fiets stallen in bewaakte stalling en inschrijven bij Bertil en Gaby middels scan & go. Nog een grapje maken over de loterij en dan van start.

De bossen van Bedaf en de Maashorst zijn bekend terrein. Ondanks dat ik ook een racefiets heb, geef ik vaker de voorkeur aan de mountainbike, ook in de zomer. Ik vind mountainbiken dynamischer en ben graag op de fiets in de bossen. Het mooie van de tocht van Uden is dat de route grotendeels over andere paden en tracks gaat dan de vaste routes die in en bij Uden liggen. Daarnaast kun je kiezen tussen verschillende afstanden waardoor het voor iedereen leuk en te doen is om deel te nemen. De route is duidelijk aangegeven met pijlen. Ondanks het natte winter weer van de afgelopen week is de route goed te fietsen. De paden en tracks liggen er goed bij.

De route is duidelijk aangegeven. Op verschillende punten zijn splitsingen tussen de verschillende routes duidelijk aangegeven en op andere punten staat aangegeven hoeveel afstand al is afgelegd.

Bij oversteekplaatsen zijn clubleden gepositioneerd die het oversteken van (drukke) wegen vergemakkelijken en veilig houden. Ook bij de wildpoortjes in de bossen zijn clubleden aanwezig om de poortjes voor de deelnemers open te maken en houden tot je bent gepasseerd.

Halverwege is de pauzeplaats. We zijn vroeg, dus het is nog rustig. De pauzeplaats is top ingericht. Vuurkorven, thee, krentenbol, peperkoek en mini-marsjes. Mede verzorgt door Mandy, mijn vrouw die sinds een jaar lid is van de club en voor het eerst meehelpt. Mart Verstegen is aanwezig om (nood)reparaties te kunnen doen wanneer het materiaal het laat afweten.

Na een korte pauze weer op weg. Verder door de Maashorst. Rond kwart voor 11 terug bij de start/finish bij Even Resort. Hier kunnen we fiets schoonmaken en kunnen we binnen omkleden en/of een koffie drinken. Omdat we dichtbij wonen kiezen wij ervoor door te fietsen naar huis. Fiets schoonmaken, controleren of alles heel is gebleven en weer opbergen voor de volgende week.

De toch van Uden is standaard een goed georganiseerde tocht. In het verleden ben ik nog kort bij de MTB-commissie geweest en weet een beetje van wat erbij komt kijken om de tocht ieder jaar weer te organiseren. Vorig jaar kreeg de tocht van de NTFU al het “extra goed geregeld” stempel. Wat mij betreft dit jaar weer.

Met vriendelijke groet,

Johan Arts.